Zomerklaar maken van mijn zwembad, HOE?

De zomer is in aantocht! En dat betekent opnieuw heerlijk genieten van jouw zwembad! Maar wanneer je dichterbij gaat kijken, merk je dat het toch wat onderhoud kan gebruiken. Het is dus belangrijk dat je het eerst zomerklaar maakt. Maar hoe begin je hieraan? Wij geven je graag wat tips om dit zo vlot mogelijk te laten verlopen.

1. Opstart zomerschoonmaak

Om jouw zwembad zomerklaar te maken is het belangrijk dat het ’s nachts niet meer vriest en de gemiddelde temperatuur rond de 15°C ligt. Meestal kan je hiermee starten vanaf maart- april. 

2. Schoonmaak zwembad

Je begint best eerst met een grote schoonmaak van jouw zwembad. De meest efficiënte manier om hieraan te beginnen is om van boven naar beneden te werken. Met andere woorden, begin eerst met je afdekzeil of zwembadrolluik schoon te maken.

Vanaf deze schoon is, kan u starten aan het zwembad. Verwijder eerst het drijvend vuil met een schepnet. Daarna kan je doorgaan met de wanden en afsluiten doe je best met de bodem. De zwembadbodem is makkelijk schoon te maken aan de hand van een stofzuiger. Ook de skimmers, skimmermanden & waterlijn maak je best even schoon.

3. Bijvullen zwembad

Na de winter, is het mogelijk dat het waterniveau van je zwembad gedaald is. Indien je waterniveau onder de skimmers staat, is het belangrijk om deze bij te vullen met regen- of leidingwater. 

4. Waterkwaliteit op orde brengen

De pH-waarde op peil stellen is een belangrijke eerste stap. Als deze niet correct is, zullen alle andere producten niet werken.

Deze waarde kan je makkelijk zelf nakijken aan de hand van een tester. De ideale pH-waarde ligt tussen 7.0 en 7.4 pH.

Vervolgens ga je het chloorpeil gaan meten, idealiter ligt deze tussen 1 en 2 ppm.  Deze kan je makkelijk terug op peil krijgen aan de hand van chloortabletten, vloeibare chloor,… Chloorgranulaat gebruik je best indien je een chloorshock wil creëren. Dit zorgt ervoor dat het peil in korte tijd terug omhoog gaat.

Ziet uw water groen? Dan wijst dit op de aanwezigheid van algen en zal je nog wat extra producten dienen toe te voegen. 

5. Inschakelen van technieken

Je start best met de schoonmaak en het spoelen van jouw zwembadfilter. Dit doe je aan de hand van een backwash waardoor het water in omgekeerde richting door de filter zal stromen.

Daarna kan je de zwembadpomp opnieuw inschakelen. In het begin laat je deze best 12 uur per dag draaien tot het water opnieuw helder is.

Controleer de skimmers & bodemafvoerzuigers op verstoppingen en maak de opvangfilters leeg. Deze stap herhaal je best ook regelmatig voor een optimaal resultaat.

Tot slot kan je de warmtepomp opnieuw inschakelen, dit doe je best wanneer het ’s nachts niet langer vriest om zo het warmteverlies te beperken.

Belangrijk: bij het opstarten van de zwembadfilter – en pomp is het belangrijk je koppelingen even na te kijken op lekkages. Indien deze water verliezen, kunnen ze beschadigd geraken en lopen de kosten hoog op. Zorg er dus voor dat alle koppelingen goed aangedraaid zijn.

6. Afsluiten zwembad

Tijdens de nachten hou je het zwembad best gesloten aan de hand van een afdekzeil of zwembadrolluik aangezien het Belgisch weer niet bepaald tropisch is. Zo vermijd je dat er insecten, bladeren,… rechtstreeks in je water terecht komen.

Gebruik je jouw zwembad niet dagelijks? Dan is het interessant om dit vaker af te dekken om zo te vermijden dat het water sneller verdampt en dat het UV licht het chloorgehalte begint af te breken.

Indien je een zwembadrolluik met PVC of PC solar lamellen hebt, verwarmen deze het water bovenop de warmtepomp. 

Onderhoud

Met bovenstaande tips, breng jij jouw zwembad perfect in orde voor de zomer! Maak je toch liever gebruik van onze expertise? Geen enkel probleem! Kies voor 1 van onze onderhoudsformules en wij maken met veel plezier jouw zwembad zomerklaar.